21 Kasım 2013 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR :)

 Bu aralar pek mevsimi olmasa da artık marketlerdeki konserveleri sayesinde her an ulaşabileceğimiz bir şifa deposu enginar :) Bu yüzden evde yaptığım şekliyle bu mucizevi besini basitçe burada anlatmak istedim :) -tabi tazesi daha yararlıdır diye umuyorum :) -

 Kısaca bahsedersek :),

 Enginar, içerdiği ciarin adlı etkili madde ile karaciğer ve safra kesemizi destekleyen bir besin olarak uzun zamanlardan beri Batı ülkelerinde büyük kabul görmekte ve bolca tüketilmektedir. Diğer hafif acı-tatlı sebzeler gibi enginar da, safra salgılarını artırmakta ve sindirimi kolaylaştırmaktadır.



 enginar çiçeği :)



 Ayrıca;

-Enginar, kandaki yağ ve kolesterol düzeylerini düşürmektedir.

-Enginar, güçlü bir idrar söktürücüdür. Böbreklerin çalışmasını düzenlemekte ve bedendeki istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırmaktadır.

-Enginar, içerdiği inülin adlı maddeyle, geleneksel olarak şeker hastalarına tavsiye edilen bir besindir. Bir tür nişasta olan bu madde, sindirilmeye dirençlidir ve kandaki şeker düzeyini düşürür.

-Enginarın körpe yaprak ve çiçek saplarının kaynatılarak suyunun içilmesinin dahi, yukarıda sözü edilen etkileri kısmen de olsa sağlayacağı uzmanlarca savunulmaktadır. 



 Şimdi tarifimize geçelim :)

Malzemeler;
  • 4-5 adet enginar(ben konserve kullandım)
  • 1 orta boy garnitür
  • 2 orta boy yada 1 büyük soğan
  • 1 limon
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı;
  • Öncelikle ayıklanmış olan enginarlarımızı bi sudan gecirip azıcık limon, tuz ve şekerle üst kısımlarını ovdum.
  • Bu arada soğanları küp küp doğrayıp 2-3 yemek kaşığı yağda şeffaflaşana kadar kavurdum.
  • Teflon bi karnıyarık tenceresine enginarları dizip üzerine soğanları kaşıkla paylaştırdım -ne kadar çok soğan o kadar lezzet :) -
  • Üzerine açıp sudan geçirdiğim garnitürleri paylaştırdım
  • Üzerlerini yarı yarıya kaplayacağını düşündüğüm kadar suyu bi kaba koyup, tuz, şeker, zeytinyağı ve kalan limon suyunu da ekleyip tencereye döktüm
  • Artık enginarımız orta ateşte biraz pişicek, malzemelerle aroması birbirine karışıcak :)

*Konserve kullanıldığında pişme süresi daha kısa olacağından, arada kontrol edip isteğe göre altı kapatılabilir. 

*Eğer iç bakla bulabilirseniz ayıklayıp garnitürlerle biraz enginar piştikten sonra ilave edebilirsiniz -beraber ekleyince fazla yumuşuyolar sanki :)- Ayrıca dereotu da piştikten sonra hatta servis esnasında ekleyebilirsiniz çok yakışıyor :)

*Daha lezzetli bi şekilde yemek isterseniz eğer -dayanabilirseniz :)- en az bir gün buzdolabında bekledikten sonra yemeniz daha iyi olacaktır :)

Afiyet Olsunnn :)

 

Bu da benim pişirdiğim enfes enginarımmm :) 

  Sizlere de kolay gelsinnn :)

2 yorum:

  1. Hıc yemedım desem:) ama merak edıyorum tadını mayhoş bir tadı varmıs ya ben bunu bızım pazarda hıc gormedımkı

    YanıtlaSil
  2. şimdi pek mevsimi olmadığı için görmemiş olabilirsiniz, ama büyük marketlerde konserve olarak satılıyo, mutlaka denemenizi öneririm gerçekten farklı bir lezzeti var :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...